De Pijp wordt steeds jonger (2015)

De gemeente Amsterdam heeft een enorme aantrekkingskracht op jonge hoogopgeleide mensen van buiten de stad. En dat geldt ook voor De Pijp.Volgens de statistieken (2012/2013) van het Amsterdamse onderzoeksbureau wonen hier voornamelijk jonge mensen tussen de 25 en de 45 (40%). Er komen er steeds meer bij en

die worden geconfronteerd met hoge huren. De nieuwe woningdelersregeling maakt het mogelijk om meerdere personen te laten inschrijven op één adres. Zo kunnen (jonge) huurders de exorbitant gestegen huren van (recent geliberaliseerde) woningen gezamenlijk opbrengen. Ook maakt deze regeling in de praktijk de verkamering (per kamer verhuren) mogelijk en wordt de vercommercialisering van de woningmarkt verder in de hand gewerkt.

Voor nieuwe (jonge) bewoners is het moeilijk een betaalbare woning te vinden. Maar voor ouderen die ‘van hoog naar laag’ willen verhuizen geldt dat ook. Wie verhuist sluit een nieuw huurcontract af en krijgt te maken met een huurprijs volgens het nieuwe puntenstelsel en dat betekent hogere huurlasten. Bovendien worden sociale huurwoningen op de begane grond steeds schaarser. Huizen in de stad met een tuintje zijn in trek en dus is het voor woningcorporaties aantrekkelijk juist die in de verkoop te doen. En dan worden er ook

‘Voor ouderen geen woning meer op de begane grond’

nog woningen op de begane grond ingericht als fietsenstalling. De Huurdersvereniging Amsterdam wil ouderen graag helpen bij bemiddeling om voor speciale verhuisregelingen bij wooncorporaties in aanmerking te komen Meldt u aan via 020-620682.

Als huurdersvereniging stellen wij de uitverkoop van sociale huurwoningen aan de kaak. Voor mensen die geen huis kunnen kopen moeten er betaalbare huurwoning beschikbaar zijn. Daarom zijn we samen met de Huurdersvereniging Amsterdam in overleg met de Bestuurscommissie Zuid en de gemeente Amsterdam om de minimale sociale huurvoorraad te behouden.

Jacqueline Gerretsen

Wees de eerste om een reactie te geven on “De Pijp wordt steeds jonger (2015)”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*