Bezuinigen op Wijksteunpunt Wonen onacceptabel (2010)

De huren in De Pijp rijzen de pan uit. Huurwoningen worden aan de markt onttrokken. Huurdersverening De Pijp (HVdP) vindt dat de belangen van huurders worden verkwanseld. In haar ogen is stadsdeel Zuid meedogenloos door keihard te bezuinigen op het Wijksteunpunt Wonen. Dat bleek op de jaarvergadering van afgelopen 16 juni.

De vereniging komt op voor de belangen van de huurders. Ze informeert huurders, gaat in gesprek met stadsdelen en woningcorporaties en stapt desnoods naar de rechter om hun belangen te verdedigen.

Het is de huurdersvereniging een doorn in het oog dat het stadsdeelbestuur flink wil snijden in het budget van Wijksteunpunt Wonen om daarmee de gevolgen van de crisis op te vangen. Het stadsdeel heeft plannen om een kwart van het budget voor de wijksteunpunten in Zuid weg te saneren. Door de fusie van de stadsdelen in 2010 werd al zo’n drie procent bezuinigd.

Het stadsdeel heeft plannen om een kwart van het budget voor de wijksteunpunten in Zuid weg te saneren.

De huurdersvereniging vindt het vooral opvallend dat de PvdA zich op geen enkele wijze inzet voor de huurders, hetgeen in andere stadsdelen door deze partij wel gebeurt. De afgelopen jaren kreeg het Wijksteunpunt wonen in de evaluatie door de politiek volgens de huurdersvereniging vooral van de PvdA veel waardering. De vraag is nu wat deze steun waard is geweest. Het beleid van Zuid (met de PvdA in het bestuur) druist ook in tegen dat van de centrale stad. Deze hecht juist veel belang aan wijksteunpunten. Met verschillende voor huurders ongunstige ontwikkelingen in het vooruitzicht zal er namelijk steeds meer ondersteuning van de wijksteunpunten gevraagd worden, zoals bij de plannen om de huurbescherming aan te passen.

Uit het jaarverslag 2009 blijkt dat HVdP veel bereikt heeft. Er is hiervoor weer nauw samengewerkt met het Wijksteunpunt Ceintuur. Het kostte in 2009 moeite om de subsidies voor het Wijkcentrum te behouden. Ook wist HVdP een fusie met de zusterverenigingen Zuid en Zuideramstel te voorkomen. Er is er volgens HVdP door het stadsdeelbestuur herhaaldelijk gevraagd of er mogelijkheden bestaan om samen te gaan met de andere huurdersverenigingen in Zuid en Zuideramstel, nu de stadsdelen zijn samengevoegd. HVdP is voorstander van een vruchtbare samenwerking waar dit mogelijk is, maar is tegen een formele fusie.

De vereniging blijkt ervoor gezorgd te hebben dat het nu ook in stadsdeel Zuid niet meer zo makkelijk is om sociale huurwoningen samen te voegen, met als doel liberaliseren en verkopen: tientallen sociale huurwoningen zijn hierdoor gered. Ook heeft HVdP er aan bijgedragen dat een aantal woningen in de Diamantbuurt weer teruggekomen zijn in de sociale sector. Het bleek dat de woningen al langer in de verkoop en dus leeg stonden dan volgens de regels mocht. Nadat de huurdersvereniging de dienst Wonen hierop had geattendeerd heeft de Dienst druk uitgeoefend op Eigen Haard, eigenaar van deze woningen. De woningbouwvereniging werd gedwongen de woningen weer in de verhuur te doen. De Pijp heeft deze sociale huurwoningen hard nodig om de diversiteit in het stadsdeel te behouden.

Ester Zijlstra

 

Wees de eerste om een reactie te geven on “Bezuinigen op Wijksteunpunt Wonen onacceptabel (2010)”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*