Eigen Haard dient koopwoningen weer te verhuren (2010)

Huurdersvereniging De Pijp werd in juni 2009 door een lid getipt dat Eigen Haard woningen in afwachting van verkoop liet leegstaan of er kraakwachten in zette via “De Zwerfkei”. Deze woningen in de Diamantbuurt mochten nog niet verkocht worden. HVdP is hier direct achteraan gegaan en met resultaat.

Enkele jaren geleden besloot Eigen Haard dat ze sociale huurwoningen in de Diamantbuurt wilde verkopen. De prijzen op de huizenmarkt waren hoog en er was een grote politieke wens om de verhouding huur- en koopwoningen minder eenzijdig te maken.

Volgens de regelgeving mogen huurwoningen pas aan de sociale woningvoorraad onttrokken worden als alle voorbereidingen voor verkoop zijn afgerond. Eigen Haard wilde de periode tot afronding van de omzetting van sociale huurwoning naar koopwoning overbruggen met leegstand of bewoning door kraakwachten. Dit is in tegenspraak met de regelgeving, die bewaakt wordt door de Dienst Wonen. Toen wij dit afgelopen zomer signaleerden, waren er woningen die al meer dan twee jaar leegstonden. We hebben deze misstand gemeld bij de Dienst Wonen en Eigen Haard en middels een persbericht de publiciteit gezocht.
De Dienst Wonen meldde Eigen Haard eind oktober dat de ontstane situatie niet was toegestaan, maar dat het gedoogd zou worden en Eigen Haard tot eind maart 2010 de tijd kreeg om de woningen alsnog te verkopen.

De Huurdersvereniging hield een vinger aan de pols en recentelijk bleek dat Eigen Haard het schrijven van de Dienst Wonen had geïnterpreteerd als een vrijbrief om meer woningen leeg te laten staan. Er doken namelijk nieuwe Zwerfkei postertjes op, waar de vereniging de Dienst Wonen direct op geattendeerd heeft. Kort daarop kregen we te horen dat Eigen Haard negentien woningen die bestemd waren voor de verkoop weer terug zal geven aan de sociale verhuur, dit vanwege lange leegstand.

Deze zaak illustreert dat woningbouwcorporaties hun sociale taak nog wel eens vergeten als ze zich in de positie plaatsen van verkoper en projectontwikkelaar. Om de corporaties bij de les te houden is de oplettendheid van onze leden en het handelen van de HVDP van groot belang. Ons contact met de Dienst Wonen heeft voor Eigen Haard de zaak op scherp gezet, omdat er een tijdslimiet werd gesteld aan hun vrijpostige gedrag. Uiteindelijk heeft Eigen Haard bakzeil moeten halen en heeft ze voor deze woningen afgezien van verkoop.

1 Reactie on “Eigen Haard dient koopwoningen weer te verhuren (2010)”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*